אם יצא לכם להסתכל קצת על הצעות של שירותי סטרימינג כדוג' Deezer, Tidal, Apple music, Quboz וכדו', בוודאי יצא לכם להיתקל במושג "Hi-Res Audio", ואולי גם בסוגי קבצים כמו flac, dsd, והרשימה ממשיכה…
אז מה זה בעצם אומר?
בשביל להבין את זה בצורה פשוטה יותר, נפשט את המושגים בעזרת דוגמה מעולם הסרטים. כאשר אתם צופים בסרטון ביוטיוב לדוגמה, יש אפשרות לבחור את איכות הסרטון, למשל אם נרצה לקבל תצוגה חדה, ככל הנראה נחפש את האיכות הכי גבוהה שאפשר. אבל, אם אנחנו צופים ממסך ברזולוציית 1080P ונרצה לשים רזולוציה יותר גבוהה, כמו 2K, האם נשים לב להבדל? לא, כי למסך שלנו את היכולת להציג יותר באיכות יותר גבוהה מ1080P. בנוסף לכך, אם ניקח סרטון שהוקלט במקור ברזולוציה נמוכה, ונרצה להמיר אותו לרזולוציה גבוהה, האם זה יעבוד? ובכן, על הנייר כנראה שיהיה רשום שהסרטון הוא כעת ברזולוציה גבוהה יותר, ואולי גם הוא ישקול יותר, אבל האם זה אומר שהסרטון קפץ באיכות? לא, כי הסרטון במקור לא הוקלט עם כל הפרטים הדרושים בשביל לקפוץ ברזולוציה.
ומפה ניתן להשליך גם על אודיו, ככל שהקובץ שנשמע ממנו יהיה באיכות יותר גבוהה, או "רזולוצייה" גבוהה יותר, כך נוכל להפיק שמע איכותי ומדויק יותר, חד יותר. אבל אם הציוד שלנו מראש לא מספיק חזק כדי להשמיע לנו את ההבדלים האלה, לא נרוויח כלל מהקובץ האיכותי יותר, וכנראה שלא יהיה לנו טעם לנסות לשמוע בו ונעדיף לשמוע מקובץ דחוס יותר, מאחר והקבצים האיכותיים יותר גם שוקלים משמעותית יותר. בנוסף, עוד נקודה מעניינת, אם השיר שאנחנו שומעים לא הוקלט עם ציוד ברמה גבוהה, לא נרוויח כלל מכך שהקובץ שלנו איכותי יותר מאחר ועדיין נשמע איכות הקלטה נמוכה.
תוכלו לעשות את הניסוי הזה בעצמכם, אם אתם מנויים לשירות סטרימינג כלשהו תוכלו לנסות לשחק בהגדרות השמע ולראות אם אתם מצליחים לשים לב להבדלים, אם מנקודה מסויימת אתם שמים לב שאתם לא שמים לב להבדלים, אולי שווה לכם לשקול להישאר על האיכות הזאת, שכן זה יתפוס לכם פחות מקום במכשיר וגם יחסוך לכם נתונים אם אתם מחוץ לבית.
בנוסף, אם אתם שומעים באוזניות בלוטוס ולא בקודק ldac, אתם בכל מקרה לא תקבלו את האיכות המלאה של השירים שאתם שומעים, וגם פה כנראה שאין יתרון גדול לקבצי שמע באיכות גבוהה מדי, כי לא באמת תצליחו להפיק מהם את כל הנתונים שהקובץ הזה מספק.
כעת ארצה להתמקד בסוגי הקבצים והסיבה שהגענו מראש להבדלים באיכויות. בעבר האחסון היה מאוד קטן בהשוואה לסטנדרטים שיש לנו היום, ברמה של כנראה 5-10 מגה בית (!) היה נחשב הרבה מאוד במחשבים ביתיים, ומכך הגיע הצורך למצוא פתרון יעיל יותר לשמירת המוזיקה והפצה שלה בקבצים קטנים יותר, דחוסים. בדומה לקבצי zip או rar, שהם הקבצים המכווצים המוכרים יותר היום, במוזיקה משתמשים בקודקים כאשר הנפוץ בהם הוא mp3. אך בשונה מדחיסת קבצים לתיקיית zip/rar, בקודק mp3 אנחנו דוחסים את המידע בצורה שאנחנו כן מאבדים חלקים מהשיר ולא ניתן לשחזר אותם לאחר מכן, וזה לטובת הקטנת הקובץ המקורי לקובץ זעיר שניתן לאחסן בלי שיתפוס מקום רב במכשיר שלנו. אבל האם זה בהכרח דבר רע? תלוי, גם פה יש מספר פרמטרים שיקבעו עד כמה הקובץ שלנו יישאר "איכותי" למרות הדחיסה.
אנסה להמחיש זאת באמצעות דוגמה: צילמתם תמונה באיכות גבוהה מאוד וברצונכם לשמור אותה בענן או להעביר אותה לחבר, אבל אתם מוגבלים באחסון ובכל זאת רוצים לשמור את התמונה. אז במקום לשמור את התמונה המקורית במשקל גבוה, אתם יכולים לעשות לה downscale, לאבד מעט פרטים ולהשאיר את העיקריים בצורה שמבחינתכם אתם עדיין מרוצים, ובתמורה לקבל קובץ קטן משמעותית מהקובץ המקורי. כך גם באודיו, לוקחים את קובץ המוזיקה הכבד ומשאירים בו רק את החלקים העיקריים שיגרמו ליצירה להישאר שלמה, בצורה שלמרות שאיבדנו חלק מהנתונים אנחנו עדיין נשמע את היצירה בצורה טובה ובכל זאת לא לתפוס הרבה מקום על המכשיר שלנו.
הזכרתי קודם את פורמט mp3, שהוא נכנס לקטגוריית lossy – פורמט עם איבוד מידע. אך מנגד ישנם פורמטים שלא מאבדים מידע, שלהם קוראים lossless – פורמט ללא איבוד מידע, שהוא דומה יותר לקובץ zip מעולם הקבצים. הוא אמנם מכווץ, אבל על ידי קריאה נכונה של הקובץ ניתן לחלץ חזרה את כל הפרטים. הפורמט הכי נפוץ הוא flac, שלמרות שהוא נחשב קובץ ללא איבוד מידע הוא כן עובר תהליך כיווץ מסוים, אך ניתן לחלץ ממנו את כל המידע בחזרה (בדומה מאוד לקובץ zip). ישנו פורמט נוסף שנקרא wav שהוא בעצם שומר את כל היצירה ללא איבוד מידע כלל, ולרוב הוא שוקל הרבה יותר, יותר קשה להשיג אותו והוא לא כזה נפוץ מאחר והוא יחסית כבד מול flac ואין באמת הרבה יתרון להעדיף אותו.
אז בסופו של דבר, איך זה בא לידי ביטוי? האם בהכרח קובץ lossy ישמע פחות טוב מקובץ lossless?
התשובה לכך היא שזה תלוי, כמו שהזכרתי בתחילת המאמר יש חשיבות גדולה לצורת ההקלטה המקורית של היצירה שאנחנו שומעים. אם ההקלטה מראש באיכות נמוכה, זה לא יעזור לנו אם נקבל אותה בצורה דחוסה או לא, היא עדיין לא תישמע איכותית. לעומת זאת אם ההקלטה ברמה גבוהה, כנראה שנרוויח מאוד משמירת כל הפרטים שלה ונוכל לנצל זאת עם הציוד שלנו. בנוסף לכך חשוב לקחת בחשבון שכיום הרבה מהמפיקים של השירים ה"מודרניים" לוקחים בחשבון את העניין של הדחיסה מאחר והם משווקים את היצירות שלהם בפלטפורמות גדולות כמו Spotify ו־Youtube Music שבהן נכון ליום כתיבת המאמר ניתן למצוא את השירים אך ורק באיכות דחוסה, ולכן חשוב שהיצירה עדיין תישמע בצורה הטובה ביותר למרות הדחיסה וגם טכנולוגיית הדחיסה השתפרה בהתאם. זה לא אומר שלא תרוויחו עדיין מקודק ללא איבוד פירוט, אבל ההבדל לא תמיד יהיה שמים וארץ לעומת איך שזה היה בעבר.
לקריאה נוספת והעשרה: HiFi Fidelity – שהסאונד נאמן למקור, Hi-Res – מילון קצר
אני כבר חודשיים מתלבט אם ומה לקנות. המאמר עושה סדר בצורה מטורפת! תודה רבה!!